Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Πλακωτή Κυκλάδων

Πλένουμε τα λαχανικά καλά και τα καθαρίζουμε (πατάτες, καρότα)
 
Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τις ντομάτες. Βάζουμε σε νερό τις πατάτες και σε αλατόνερο τις μελιτζάνες.
 
Στη συνέχεια κόβουμε σε λεπτές οριζόντιες φέτες τα καρότα και τα κολοκύθια.
 
Σε ένα μπολ τρίβουμε τη φέτα και τις προσθέτουμε ψιλοκομμένο δυόσμο, θυμάρι, πιπέρι και ελαιόλαδο.
 
Λαδώνουμε το ταψί και ξεκινάμε να στρώνουμε τα λαχανικά μας σε στρώσεις, ξεκινώντας με τις πατάτες. Στη μέση θα βάλουμε μία στρώση φέτα, σε κάθε στρώση βάζουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ελαιόλαδο και πολύ λίγο ξύδι για ένταση.
 
Θα τελειώσουμε με μία στρώση ντομάτα και από πάνω πάλι φέτα.
 
Καλύβουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για μία ώρα και άλλα δέκα λεπτά χωρίς το αλουμινόχαρτο μέχρι να πάρει χρώμα η φέτα.
 
Για να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμο καρφώνουμε ένα μαχαί στη μέση του ταψιού, αν μπεί με ευκολία είναι έτοιμο.
 
Καλή σας όρεξη...
 
Η πλακωτή είναι παραδοσιακό πιάτο των Κυκλάδων και είναι ο πρόγονος του μουσακά. Στην ουσία η λέξη μουσακάς προέρχεται από την αραβική λέξη μουχάσα που σημαίνει και αυτή στρώσεις ή φαγητό σε στρώσεις...

Συστατικά

(για ένα μεσσαίο ταψί)
  • 4 κολοκύθια
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 4 καρότα
  • 200 γρ. φέτα
  • 2 ντομάτες μεγάλες
  • λίγο δυόσμο
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρέσκο
  • θυμάρι
  • ελαιόλαδο
  • ξύδι

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Food Styling: Ρήγας Ρηγόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου