Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Η Φιλοσοφία του Προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό»

logo-grΤο Ελληνικό Πρωινό είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που συνδέει και αξιοποιεί τον πολιτισμικό- γαστρονομικό πλούτο της χώρας με την ελληνική ξενοδοχεία. 
Είναι ένα πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται μεθοδικά από το 2010 με βασικό σκοπό τον εμπλουτισμό του Πρωινού, που
προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία, με αγνά και μοναδικά προϊόντα της Ελληνικής γης, καθώς και παραδοσιακά τοπικά εδέσματα της κάθε περιοχής της Ελλάδας.
Στόχος του προγράμματος “Ελληνικό πρωινό” είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων να γνωρίσουν τον άφθονο γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας και να γευτούν στο πρωινό τους, τα αναρίθμητα ελληνικά προϊόντα και εδέσματα που βρίσκονται στην καρδιά της Μεσογειακής Διατροφής η οποία δεν είναι απλώς μια μοντέρνα διατροφική τάση, αλλά αποτελεί σύμφωνα με την UNESCO “άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας”.
Η βάση του ελληνικού πρωινού είναι τα κύρια προϊόντα της Μεσογειακής διατροφής όπως ο άρτος, τα παξιμάδια, το ελαιόλαδο, οι ελιές, το γιαούρτι, το μέλι, τα τυροκομικά, τα αλλαντικά, τα φρέσκα λαχανικά, τα όσπρια, οι πίτες,τα γλυκά και τα φρέσκα φρούτα.
Στη βάση αυτού του κορμού, κάθε περιοχή της Ελλάδας, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, την εδαφολογική σύσταση, τα παραγόμενα προϊόντα και τις πολιτισμικές σχέσεις και ανταλλαγές διαμόρφωσε έναν ιδιαίτερο γαστρονομικό πολιτισμό και ιδιαίτερες τοπικές κουζίνες. Παρ’ ότι ο βασικός κορμός της γαστρονομίας είναι κοινός, κάθε περιοχή έχει τους δικούς της γαστρονομικούς θησαυρούς, έτσι ώστε άλλα είναι τα χαρακτηριστικά της Κρητικής κουζίνας, άλλα της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου, των νησιών του Αιγαίου κλπ.
Αυτή τη γαστρονομική πολυμορφία κάθε περιοχής θέλει να παρουσιάσει το “Ελληνικό πρωινό”, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας και της τουριστικής φυσιογνωμίας του κάθε τόπου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει και να γευτεί στο πρωινό του (συμβολικά σημαίνον εφόσον με αυτό ξεκινά την ημέρα του) τον πλούτο της ελληνικής γαστρονομικής μας παράδοσης.
Γιατί πέρα από τη γνωριμία της γεύσης των προϊόντων και των εδεσμάτων, στόχος του “Ελληνικού πρωινού” είναι να προχωρήσει στη γνωριμία των παραγωγών με τους καταναλωτές, των τρόπων παραγωγής, και να αναδείξει έτσι τον τόπο, το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον παραγωγής κάθε γεύσης. Επιθυμία μας είναι να ταυτίσουμε την ήρεμη και μελαγχολική λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου με το αυγοτάραχο, τις γραβιέρες της Κρήτης με τα μιτάτα στα Λευκά Όρη, τη φάβα και το ντοματάκι της Σαντορίνης με το ηφαιστειακό περιβάλλον του νησιού, την τσακώνικη μελιτζάνα με την όμορφη κοιλάδα του Λεωνιδίου, το λάδι με τις εύφορες πεδιάδες της Μεσσηνίας, έτσι ώστε οι γαστρονομικές εμπειρίες να συνδυαστούν με εμπειρίες ανίχνευσης τοπίων, τεχνικών και της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου. Η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον να αποκτήσουν μια κοινή ταυτότητα.

Νέα διαδικασία Ένταξης στο «Ελληνικό Πρωινό»

Tο «Ελληνικό Πρωινό», το καινοτόμο πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία τα πρώτα του βήματα, εισέρχεται πλέον σε νέα φάση που στοχεύει αφενός στη δυναμική ανάδειξή του «Ελληνικού Πρωινού» ως ισχυρού διακριτού τουριστικού προϊόντος και αφετέρου στην ποιοτική του θωράκιση μέσω μιας νέας αξιόπιστης διαδικασίας ένταξης στο πρόγραμμα. Ενημερωθείτε για τη νέα διαδικασία ένταξης καθώς και τις υπηρεσίες υποστήριξης του «Ελληνικού Πρωινού» στο cert.greekbreakfast.gr  ΠΗΓΗ http://greekbreakfast.gr/el/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου