🍲 Συνταγή για Χοντρομπίγουλη (Ντοματόσουπα με Χοντρό Φιδέ).Η σούπα με ντομάτα από την Αχαΐα


Μερίδες: 4 Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά Χρόνος Μαγειρέματος: 25-30 λεπτά

Υλικά

  • 1/2 πακέτο (περίπου 250 γρ.) Χοντρός Φιδές (ή "μαλλιά αγγέλου")

  • 500 γρ. (περίπου 4-5) ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη ή συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά, αλλά δίνει ωραία γεύση)

  • 1/2 φλιτζάνι (περίπου 100 ml) Ελαιόλαδο

  • 3-4 φλιτζάνια (περίπου 700-900 ml) Νερό (ή όσο χρειαστεί για την υφή σούπας)

  • 1 κουταλιά της σούπας Πελτέ Ντομάτας (προαιρετικά, για πιο έντονο χρώμα και γεύση)

  • Αλάτι & Πιπέρι, κατά βούληση

  • Λίγη ξερή Ρίγανη (προαιρετικά)

  • Ζάχαρη (μια πρέζα, για να "κόψει" την οξύτητα της ντομάτας)

Για το Σερβίρισμα (Προαιρετικά)

  • Φέτα τριμμένη (χοντροτριμμένη με τα χέρια)

  • Φρέσκο τριμμένο Πιπέρι

  • Επιπλέον λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σοτάρισμα (Προαιρετικό): Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο (περίπου 3-4 κ.σ.). Μόλις ζεσταθεί, σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει.

  2. Προσθήκη Ντομάτας: Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες (ή τον χυμό), τον πελτέ (αν χρησιμοποιήσετε), αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τη ρίγανη και την πρέζα ζάχαρη.

  3. Βράσιμο Σάλτσας: Συνεχίζετε το σοτάρισμα/βράσιμο για 5-10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.

  4. Προσθήκη Νερού: Προσθέτετε το νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια καλή βράση και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά.

  5. Προσθήκη Φιδέ: Σπάτε τον χοντρό φιδέ σε κομμάτια και τον ρίχνετε στην κατσαρόλα.

  6. Μαγείρεμα Ζυμαρικού: Συνεχίζετε το βράσιμο για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του φιδέ (συνήθως 5-8 λεπτά), ανακατεύοντας συχνά για να μη κολλήσει. Η σούπα πρέπει να είναι πηχτή αλλά με αρκετό υγρό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό.

  7. Τελείωμα: Αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνετε τη σούπα να σταθεί για 5-10 λεπτά με κλειστό καπάκι, για να "ρουφήξει" ο φιδές και να δέσει.

  8. Σερβίρισμα: Σερβίρετε τη Χοντρομπίγουλη ζεστή ή χλιαρή (ή ακόμα και κρύα το καλοκαίρι!), πασπαλίζοντας με τριμμένη φέτα και φρέσκο πιπέρι.

Συμβουλή: Η Χοντρομπίγουλη τείνει να πήζει αρκετά καθώς κρυώνει. Αν σας περισσέψει, μπορείτε να την αραιώσετε με λίγο ζεστό νερό όταν τη ζεστάνετε ξανά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες