🍲 Συνταγή για Χοντρομπίγουλη (Ντοματόσουπα με Χοντρό Φιδέ).Η σούπα με ντομάτα από την Αχαΐα
Μερίδες: 4 Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά Χρόνος Μαγειρέματος: 25-30 λεπτά
Υλικά
1/2 πακέτο (περίπου 250 γρ.) Χοντρός Φιδές (ή "μαλλιά αγγέλου")
500 γρ. (περίπου 4-5) ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη ή συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά, αλλά δίνει ωραία γεύση)
1/2 φλιτζάνι (περίπου 100 ml) Ελαιόλαδο
3-4 φλιτζάνια (περίπου 700-900 ml) Νερό (ή όσο χρειαστεί για την υφή σούπας)
1 κουταλιά της σούπας Πελτέ Ντομάτας (προαιρετικά, για πιο έντονο χρώμα και γεύση)
Αλάτι & Πιπέρι, κατά βούληση
Λίγη ξερή Ρίγανη (προαιρετικά)
Ζάχαρη (μια πρέζα, για να "κόψει" την οξύτητα της ντομάτας)
Για το Σερβίρισμα (Προαιρετικά)
Φέτα τριμμένη (χοντροτριμμένη με τα χέρια)
Φρέσκο τριμμένο Πιπέρι
Επιπλέον λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σοτάρισμα (Προαιρετικό): Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο (περίπου 3-4 κ.σ.). Μόλις ζεσταθεί, σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει.
Προσθήκη Ντομάτας: Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες (ή τον χυμό), τον πελτέ (αν χρησιμοποιήσετε), αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τη ρίγανη και την πρέζα ζάχαρη.
Βράσιμο Σάλτσας: Συνεχίζετε το σοτάρισμα/βράσιμο για 5-10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
Προσθήκη Νερού: Προσθέτετε το νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια καλή βράση και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά.
Προσθήκη Φιδέ: Σπάτε τον χοντρό φιδέ σε κομμάτια και τον ρίχνετε στην κατσαρόλα.
Μαγείρεμα Ζυμαρικού: Συνεχίζετε το βράσιμο για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του φιδέ (συνήθως 5-8 λεπτά), ανακατεύοντας συχνά για να μη κολλήσει. Η σούπα πρέπει να είναι πηχτή αλλά με αρκετό υγρό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό.
Τελείωμα: Αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνετε τη σούπα να σταθεί για 5-10 λεπτά με κλειστό καπάκι, για να "ρουφήξει" ο φιδές και να δέσει.
Σερβίρισμα: Σερβίρετε τη Χοντρομπίγουλη ζεστή ή χλιαρή (ή ακόμα και κρύα το καλοκαίρι!), πασπαλίζοντας με τριμμένη φέτα και φρέσκο πιπέρι.
Συμβουλή: Η Χοντρομπίγουλη τείνει να πήζει αρκετά καθώς κρυώνει. Αν σας περισσέψει, μπορείτε να την αραιώσετε με λίγο ζεστό νερό όταν τη ζεστάνετε ξανά.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου