🍅 Συνταγή για Γεμιστά με Τόνο (Παραδοσιακά με ρύζι, ψητά)

 



Υλικά (για 4 μερίδες)

Για τα Λαχανικά:

  • 4-5 μέτριες ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)

  • 2-3 πιπεριές (πράσινες, Φλωρίνης, ή συνδυασμός)

  • (Προαιρετικά: 2 κολοκυθάκια ή 1 μελιτζάνα)

  • Λίγη ζάχαρη (για τις ντομάτες)

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι, Πιπέρι

Για τη Γέμιση:

  • 2 συσκευασίες τόνου (σε ελαιόλαδο ή νερό), πολύ

    καλά στραγγισμένου

  • 1 ξερό κρεμμύδι (τριμμένο ή ψιλοκομμένο)

  • 1 κούπα ρύζι (γλασέ ή Καρολίνα)

  • Ψίχα από τα λαχανικά (τριμμένη ή ψιλοκομμένη)

  • 80-100 ml ελαιόλαδο (περίπου 1/2 φλιτζάνι)

  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος δυόσμος (ή βασιλικός)

  • Χυμός από 1/2 - 1 λεμόνι (ή 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί)

  • Αλάτι, Πιπέρι

Για το Ταψί:

  • 1/2 φλιτζάνι νερό (περίπου 100 ml)

  • Λίγο επιπλέον ελαιόλαδο


Εκτέλεση

  1. 🔪 Προετοιμασία Λαχανικών:

    • Πλύνετε καλά τα λαχανικά.

    • Κόψτε τα «καπάκια» τους και αφαιρέστε προσεκτικά την ψίχα τους με ένα κουταλάκι ή ειδικό εργαλείο.

    • Τις ντομάτες πασπαλίστε τις εσωτερικά με λίγη ζάχαρη και αλάτι.

    • Την ψίχα της ντομάτας και των άλλων λαχανικών (όπως κολοκυθάκια) ψιλοκόψτε τη ή τρίψτε τη.

  2. 🥣 Ετοιμασία Γέμισης:

    • Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε την ψιλοκομμένη ψίχα των λαχανικών.

    • Προσθέστε το κρεμμύδι, το ρύζι, τον πολύ καλά στραγγισμένο τόνο (κομματιασμένο), τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού (ή το κρασί).

    • Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  3. 🍽️ Γέμισμα και Ψήσιμο:

    • Γεμίστε τα λαχανικά με το μείγμα, όχι εντελώς μέχρι επάνω (περίπου στα 3/4), γιατί το ρύζι θα φουσκώσει.

    • Τοποθετήστε τα γεμιστά σε ένα ταψί και βάλτε τα «καπάκια» τους.

    • Αλατίστε εξωτερικά τα λαχανικά και περιχύστε τα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

    • Προσθέστε το νερό στον πάτο του ταψιού.

    • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στον αέρα) ή 200°C (στις αντιστάσεις) για περίπου 60-90 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ροδίσει η επιφάνειά τους.

    • Tip: Για πιο ζουμερά γεμιστά, μπορείτε να σκεπάσετε το ταψί με αλουμινόχαρτο για την πρώτη ώρα και να το αφαιρέσετε για τα τελευταία 15-20 λεπτά.

  4. 🍽️ Σερβίρισμα:

    • Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο πριν τα σερβίρετε. Τρώγονται ευχάριστα και χλιαρά ή κρύα.


💡 Συμβουλή

Μια εναλλακτική γέμιση για κρύα γεμιστά-σαλάτα (ιδανικά για ντομάτες ή αγγούρια):

  • Στραγγισμένο τόνο, ρύζι βρασμένο (να κρατάει), ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, μαγιονέζα ή γιαούρτι, κάπαρη, αλατοπίπερο. Δεν χρειάζονται ψήσιμο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες