🍅 Συνταγή για Γεμιστά με Τόνο (Παραδοσιακά με ρύζι, ψητά)
Υλικά (για 4 μερίδες)
Για τα Λαχανικά:
4-5 μέτριες ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
2-3 πιπεριές (πράσινες, Φλωρίνης, ή συνδυασμός)
(Προαιρετικά: 2 κολοκυθάκια ή 1 μελιτζάνα)
Λίγη ζάχαρη (για τις ντομάτες)
Ελαιόλαδο
Αλάτι, Πιπέρι
Για τη Γέμιση:
2 συσκευασίες τόνου (σε ελαιόλαδο ή νερό), πολύ
καλά στραγγισμένου1 ξερό κρεμμύδι (τριμμένο ή ψιλοκομμένο)
1 κούπα ρύζι (γλασέ ή Καρολίνα)
Ψίχα από τα λαχανικά (τριμμένη ή ψιλοκομμένη)
80-100 ml ελαιόλαδο (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κ.σ. ψιλοκομμένος δυόσμος (ή βασιλικός)
Χυμός από 1/2 - 1 λεμόνι (ή 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί)
Αλάτι, Πιπέρι
Για το Ταψί:
1/2 φλιτζάνι νερό (περίπου 100 ml)
Λίγο επιπλέον ελαιόλαδο
Εκτέλεση
🔪 Προετοιμασία Λαχανικών:
Πλύνετε καλά τα λαχανικά.
Κόψτε τα «καπάκια» τους και αφαιρέστε προσεκτικά την ψίχα τους με ένα κουταλάκι ή ειδικό εργαλείο.
Τις ντομάτες πασπαλίστε τις εσωτερικά με λίγη ζάχαρη και αλάτι.
Την ψίχα της ντομάτας και των άλλων λαχανικών (όπως κολοκυθάκια) ψιλοκόψτε τη ή τρίψτε τη.
🥣 Ετοιμασία Γέμισης:
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε την ψιλοκομμένη ψίχα των λαχανικών.
Προσθέστε το κρεμμύδι, το ρύζι, τον πολύ καλά στραγγισμένο τόνο (κομματιασμένο), τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού (ή το κρασί).
Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
🍽️ Γέμισμα και Ψήσιμο:
Γεμίστε τα λαχανικά με το μείγμα, όχι εντελώς μέχρι επάνω (περίπου στα 3/4), γιατί το ρύζι θα φουσκώσει.
Τοποθετήστε τα γεμιστά σε ένα ταψί και βάλτε τα «καπάκια» τους.
Αλατίστε εξωτερικά τα λαχανικά και περιχύστε τα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Προσθέστε το νερό στον πάτο του ταψιού.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στον αέρα) ή 200°C (στις αντιστάσεις) για περίπου 60-90 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Tip: Για πιο ζουμερά γεμιστά, μπορείτε να σκεπάσετε το ταψί με αλουμινόχαρτο για την πρώτη ώρα και να το αφαιρέσετε για τα τελευταία 15-20 λεπτά.
🍽️ Σερβίρισμα:
Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο πριν τα σερβίρετε. Τρώγονται ευχάριστα και χλιαρά ή κρύα.
💡 Συμβουλή
Μια εναλλακτική γέμιση για κρύα γεμιστά-σαλάτα (ιδανικά για ντομάτες ή αγγούρια):
Στραγγισμένο τόνο, ρύζι βρασμένο (να κρατάει), ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, μαγιονέζα ή γιαούρτι, κάπαρη, αλατοπίπερο. Δεν χρειάζονται ψήσιμο.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου