🌿 Παραδοσιακή Κυκλαδίτικη Ρεβυθάδα στον Φούρνο
Υλικά (6 μερίδες)
-
500 g ρεβύθια (μεσαία ή μεγάλα)
-
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
-
2–3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
-
1 φύλλο δάφνης
-
1 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
-
½ φλ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Χυμός από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
-
1 κ.σ. αλεύρι (προαιρετικά, για πιο δεμένη σάλτσα)
-
Νερό όσο χρειαστεί (να καλύψει τα ρεβύθια)
Προετοιμασία
1. Μούλιασμα
-
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο νερό με 1 κ.γ. αλάτι.
-
Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.
Εκτέλεση
-
Σε πήλινο σκεύος (πυρίμαχο ή γάστρα):Βάζουμε τα ρεβύθια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το λάδι, τη δάφνη και το θυμάρι.
-
Προσθέτουμε νερόΓεμίζουμε το σκεύος με νερό μέχρι να καλυφθούν καλά τα ρεβύθια (περίπου 2 δάχτυλα πάνω).
-
Προαιρετικό δέσιμο σάλτσαςΑν θέλουμε πιο πηχτή ρεβυθάδα, διαλύουμε 1 κ.σ. αλεύρι στο λεμόνι και λίγο από το νερό του φαγητού και το ρίχνουμε μέσα.
-
ΑλατοπίπεροΠροσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
-
Σιγανό ψήσιμοΨήνουμε στον φούρνο στους 160°C για 5–6 ώρες σκεπασμένο το σκεύος.
-
Στόχος: να μαλακώσουν τελείως τα ρεβύθια και να χυλώσουν.
-
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά το ψήσιμο.
-
-
ΤελείωμαΑφαιρούμε το καπάκι την τελευταία ώρα για να δέσει καλύτερα η σάλτσα.
Συμβουλές
-
Τα κυκλαδίτικα ρεβύθια γίνονται καλύτερα σε πήλινο σκεύος, που κρατάει χαμηλή και σταθερή θερμοκρασία.
-
Για πιο «νησιώτικη» γεύση μπορείς να προσθέσεις λίγη μαστίχα ή φλοιό λεμονιού.
-
Συνοδεύεται ιδανικά με λεμόνι, ελιές και ζυμωτό ψωμί.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου