🌿 Παραδοσιακή Κυκλαδίτικη Ρεβυθάδα στον Φούρνο

 


Υλικά (6 μερίδες)

  • 500 g ρεβύθια (μεσαία ή μεγάλα)

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

  • 2–3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 1 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη

  • ½ φλ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Χυμός από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

  • 1 κ.σ. αλεύρι (προαιρετικά, για πιο δεμένη σάλτσα)

  • Νερό όσο χρειαστεί (να καλύψει τα ρεβύθια)


Προετοιμασία

1. Μούλιασμα

  • Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο νερό με 1 κ.γ. αλάτι.

  • Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.


Εκτέλεση

  1. Σε πήλινο σκεύος (πυρίμαχο ή γάστρα):
    Βάζουμε τα ρεβύθια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το λάδι, τη δάφνη και το θυμάρι.

  2. Προσθέτουμε νερό
    Γεμίζουμε το σκεύος με νερό μέχρι να καλυφθούν καλά τα ρεβύθια (περίπου 2 δάχτυλα πάνω).

  3. Προαιρετικό δέσιμο σάλτσας
    Αν θέλουμε πιο πηχτή ρεβυθάδα, διαλύουμε 1 κ.σ. αλεύρι στο λεμόνι και λίγο από το νερό του φαγητού και το ρίχνουμε μέσα.

  4. Αλατοπίπερο
    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

  5. Σιγανό ψήσιμο
    Ψήνουμε στον φούρνο στους 160°C για 5–6 ώρες σκεπασμένο το σκεύος.

    • Στόχος: να μαλακώσουν τελείως τα ρεβύθια και να χυλώσουν.

    • Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά το ψήσιμο.

  6. Τελείωμα
    Αφαιρούμε το καπάκι την τελευταία ώρα για να δέσει καλύτερα η σάλτσα.


Συμβουλές

  • Τα κυκλαδίτικα ρεβύθια γίνονται καλύτερα σε πήλινο σκεύος, που κρατάει χαμηλή και σταθερή θερμοκρασία.

  • Για πιο «νησιώτικη» γεύση μπορείς να προσθέσεις λίγη μαστίχα ή φλοιό λεμονιού.

  • Συνοδεύεται ιδανικά με λεμόνι, ελιές και ζυμωτό ψωμί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες